Лека шоколадова торта
Шоколадова торта с хрупкав блат.
Може да се приготви 3 дни преди празника, затова ако я приготвите днес, ще сте готови да посрещнете гости на 8-ми март.
Продукти за 8 порции:
250 г шоколад
25 г разтопено краве масло
1 супена лъжица ром
175 г натрошени бисквити
40 г мед
40 г захар
360 мл разбита заквасена сметана
За украса: натрошени бисквити, разтопен шоколад и какао на прах
Приготвяне:
Намазва се с масло форма с диаметър около 20 см, на дъното на която се поставя кухненска хартия. В съд на водна баня се разбъркват 50 г шоколад, маслото и рома, докато се хомогенизират и разтопят добре. Прибавят се натрошените бисквити и получената смес се изсипва във формата. Притиска се плътно, за да слегне добре. Охлажда се 20 мин.
Настъргва се останалият шоколад и се слага в съда на водна баня. В малка купичка се смесват меда, захарта и три супени лъжици вода, като се нагряват до кипване. Прибавя се към настъргания шоколад и се разбърква, докато се разтопи шоколадът. Прибавя се сметаната. Така получената смес се излива във формата и се заглажда.
Охлажда се минимум два часа докато глазурата не се втвърди.
Тортата се изважда от формата, маха се хартията. Украсява се с натрошените бисквити, разтопения шоколад и какаото.
Добър апетит.