Бански чомлек
1 телешки джолан - 1,5-2 кг
1,5 кг картофи
1,5 кг кромид лук
1 глава чесън
2 бр дафинов лист
20 бр черен пипер на зърна
2-3 зърна бахар
2 чаши бяло вино
5-6 с.л. олио
сол на вкус
1. Нарязваме картофи на едро, ако са големи. Подреждаме половината количество картофи на дъното на гърнето. Прибавяме половината кромид лук и отгоре подреждаме нарязан на шайби телешки джолан.
2. Върху джолана аранжираме останалото количество картофи и кромид лук. Прибавяме дафинов лист, черен пипер на зърна и зърна бахар.
3. Наливаме бяло вино в гърнето. Слагаме цели скилидки чесън и наливаме вода до средата на съда.
4. Прибавяме олио и покриваме гърлото на гърнето с алуминиево фолио и го притискаме с капака на съда. Обвиваме внимателно капака с фолио. Печем чомлека във фурна, загрята на максимална температура за 10 минути. След това намаляваме температурата на 180 градуса и печем чомлека още 3,5 часа.