Белишки чомлек рецепта
1 телешки джолан
1 телешка кървавица
2 пилешки гърди
2 кг картофи
3-4 глави лук
3 моркова
250 г печурки
300 г консервирани домати
300 мл бяло вино
100 г краве масло
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. черен пипер
1 дафинов лист
сол на вкус
1. Намазняваме дъното на глинен гювеч и поставяме джолана . Нарязваме зеленчуците на едро и ги поставяме в следната последователност – картофи, лук, моркови, гъби.
2. Слагаме малко краве масло, добавяме половината кървавица, нарязана на едри парчета. След това режем пилешките гърди на едро и прибавяме половината в гювеча.
3. Поръсваме с подправките и слагаме част от доматеното пюре.
4. Редуваме отново зеленчуци, месо и доматено пюре. Слагаме остатъка от маслото и поливаме с виното.
5. Доливаме с вода, но без да покриваме напълно продуктите. Поръсваме с останалите подправки и печем около 3 часа на тих огън.