Чомлек със заешко
1 заек
2 с.л. зехтин (или слънчогледово олио)
1 с.л. червен пипер
2 средни картофа
300 гр. арпаджик (или по-дребен лук)
50 гр. бекон
3-4 скилидки чесън
1 морков
1 стрък целина
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. пилешки бульон
2 дафинови листа
1 стрък прясна мащерка
няколко зърна черен пипер
Заекът се нарязва на порции, измива и се подсушава добре. Зехтинът се загрява в тенджера и в него се запържва заекът от всички страни, като се поръсва с червения пипер. След като стане златисто червен, се изважда от тенджерата и оставя настрани. В същата мазнина се добавят почистеният арпаджик, счуканият чесън и беконът, нарязан на малки кубчета. След минута-две се добавят нарязаните целина и морков (морковите на снимката са оставени цели, но в конкретния случай те бяха прекалено дребни, за да се режат допълнително). След още минута-две заекът се връща обратно в тенджерата. Добавят се виното, бульона и нарязаните на едро картофи, както и дафиновия лист. Сместа трябва да е покрита от течността, но не трябва да плува в нея. Огънят се намалява и всичко се оставя да къкри на слаб огън около 1 час. Малко преди края се добавят черният пипер и мащерката, тъй като ароматът им става по-слаб при по-продължителна топлинна обработка.