ВТОРНИК Картофи Болонезе
4 броя (800 г) картофи
40 г настъргано сирене тип Чедър
20 г настърган Пармезан
1 с. л. зехтин
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
400 г телешка кайма
400 г консервирани домати
2 с. л. доматено пюре
1 кубче телешки бульон
1 с. л. ситно нарязан босилек
• Картофите се почистват и се обелват.
• Сваряват се и се разрязват на половинки.
• Издълбават се, като се оставят стени 1 см.
• В тиган със сгорещен зехтин се запържват нарязаният лук и пресованият чесън.
• Прибавя се каймата и се запържва, докато стане кафява.
• Прибавят се нарязани на кубчета консервираните домати, доматеното пюре, кубчето бульон и босилек.
• Готви се, без да се захлупва 5 минути или докато сместа леко се сгъсти.
• Картофената маса (от издълбаването) се прибавя към каймата и се разбърква добре.
• Пълнят се картофите и се поставят в тава за печене.
• Поръсват се с настърганите кашкавали.
• Запичат се в предварително загрята фурна на горна скара за 5-7 минути или докато се разтопи кашкавалът.
• Картофите Болонезе се поднасят веднага.