ПЕТЪК Пилешки крилца в мед
12 броя пилешки крилца
4 с. л. соев сос
3 с. л. херес или шери
3 с. л. зехтин
1 скилидка чесън
1 и 1/2 с. л. мед
• Отрязват се краищата на крилцата и се изхвърлят (могат да бъдат използвани за пилешки бульон).
• Крилцата се разрязват на две части.
• Измиват се под течаща вода и се подсушават върху кухненска хартия.
• Прехвърлят се в купа с капак или плик.
• В друга купа се смесват соевият сос, виното, зехтинът и настърганият чесън.
• С приготвената марината се поливат крилцата.
• Купата се покрива (пликът се връзва) и се поставя в хладилник за 2-24 часа.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Огнеупорна тава се застила с хартия за печене.
• Крилцата се отцеждат от маринатата и се нареждат в тава на един ред.
• Пекат се 10 минути, след което се обръщат и се пекат още 15 минути.
• Медът се разтопява в микровълнова фурна, за да стане течен.
• Крилцата се намазват с топлия мед.
• Пекат се още 2-4 минути.
• Крилцата с мед се поднасят топли.