СРЯДА Запечени картофи
1 кг пресни картофи
1 стрък розмарин
450 мл пилешки бульон
2 с. л. зехтин
15 г краве масло
1 с. л. морска сол (ако бульонът е солен, то по-малко)
ситно нарязан див чесън (шнитлаух)
• Картофите се измиват добре и се подреждат в тефлонов тиган (25 см), така че да има разстояние между картофите.
• Прибавят се бульонът (бульонът трябва да стига до 3/4 от височината на картофите), стрък розмарин, зехтинът, маслото и солта.
• Довежда се до кипване и огънят се намалява до среден и тиганът се похлупва неплътно с капак.
• Вари се около 15-20 минути до готовност на картофите (бульонът трябва да остане на половината).
• Тиганът се отнема от котлона и с помощта на чаша се притискат леко картофите, за да се напукат.
• Връщат се на котлона и се готвят без капак, докато не се изпари течността (10-15 минути).
• Картофите се оставят леко да се запържат отдолу.
• Внимателно се обръщат и се запържват още 4-5 минути.
• Тиганът се отнема от котлона и се оставя за 5 минути встрани.
• Запечените картофи се сервират горещи като се поръсват по желание със ситно нарязан шнитлаух (див лук).