Гювеч с кисело зеле и свинско
Порции: 7
Необходимо време: 120 минути
Необходими продукти:
500 гр. свинско месо
400 гр. пилешко месо
5 моркова
500 гр. гъби
10 зелеви листа - кисело зеле
олио
сол
вегета
подправки за месо
50 гр. ориз
100 гр. бекон
100 гр. кашкавал
200 мл. червено вино
100 мл. вода
1 заквасена сметана - 250 мл.
Начин на приготвяне:
Взема се голям гювеч! Зелевите листа се оформят като за сърми! Свинското месо нарязано на парчета се овкусява с подправка за месо и се оставя 20 мин. Пилешкото месо нарязано на ивици се овкусява с вегета и се оставя за 20 мин. чуканчетата от зелевите листа с част от листа се нарязват на ситно и се поставят на дъното на гювеча.
Свинското месо се овалва в измития ориз и се завива в зелев лист. след това парчетата се поставят на дъното на гювеча, следващият ред е от нарязаните на ивици пилешко месо, след което се поставят нарязани на едро моркови. В тиган се запържват леко гъбите и се залива заедно с мазнината върху пилешкото.
След това се налива виното и водата бекона нарязан на ленти се поставя най отгоре, след което всичко се покрива с зелеви листа, похлупва се с капака на гювеча и се поставя в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като заври се засича час и половина.
Преди консумация се настъргва кашкавал.