Пълнено пиле с кисело зеле и микс от меса
1 бр. пиле
2 бр. големи кисели зелки
500 г кайма
1 кг свински гърди
1 кг суров суджук или наденица
1 кг сланина или бекон
50 г ориз
100 г пилешки дробчета
50 г пилешки сърца
1 глава лук
100 мл бяло вино
червен пипер, дафинов лист, черен пипер на зърна
Начин на приготвяне
Сваряваме дреболийките от пилето и ги нарязваме. Приготвяме плънка от задушения лук, каймата, ориза и дреболийките (в нея добавяме малко сол). Пълним пилето с плънката и го зашиваме. С останалата плънка завиваме сармички в зелев лист. Нарязваме останалото зеле, разстиламе го в тавата, поставяме пилето, покрито с няколко резена сланина и го повиваме с листа от зелето. Отстрани нареждаме свинското месо, суджука и сланината. Поръсваме с подправките, виното, 1 чаша вода или разсолница, в зависимост от солеността й. Ястието се захлупва и се пече на 120 С цяла нощ, а на сутринта е готово. Но успешно се изпича и за два и половина часа на 220 С.