Дробчета по манастирски ОБЯД
1/2 кг пилешки дробчета
1/2 кг лук
20 г сушени манатарки
1 морков
1 зелена чушка
1 люта червена чушка
сол
4 с.л. зехтин
1 с.л. червен пипер
черен пипер
1 щип. мащерка
2 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. червено вино
Дробчетата (1/2 кг), след като се измият и подсушат, се обръщат в горещото олио. Посоляват се и се прибавят нарязаните лук (1/2 кг), зелена и червена чушка, морковът, манатарките (20 г), предварително изкиснати в студена вода и отцедени. Съдът се захлупва и се оставя на тих огън. От време на време трябва да се разбърква, за да не загори ястието. Щом зеленчуците омекнат, се налива виното (1 ч.ч.), добавят се черният и червеният пипер, мащерката (1 щип.). Ястието ври без капак, докато половината от течността изври. Тогава се прибавя и доматеното пюре (2 с.л.) и се разбърква. Дробчетата врят на слаб огън още 3-4 минути. Поднасят се топли, поръсени със ситно нарязан пресен магданоз.
Съвет: По същия начин можете да приготвите пилешки воденички, но след като първо сте ги сварили.