Крем супа от гъби с авокадо
1/2 кг гъби
2 моркова
1 глава лук
30 г масло
700 мл. бульон
1 авокадо
150 мл. сметана
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
сол
Рецепта за Крем супа от гъби с авокадо:
Лукът (1 глава) и морковът (2 бр) се почистват и нарязват на дребни кубчета. Изсипват се в дълбока тенджера и се задушават в маслото (30 г) до омекване. През това време гъбите (1/2 кг) се измиват и нарязват на четвъртинки. Добавят се към морковите и лука, и задушаването под капак продължава, докато и гъбите омекнат. След това се заливат с горещ пилешки или зеленчуков бульон (700 мл.) и се подправят със сол, черен (1 ч.л.) и червен пипер (1 ч.л.). Щом супата заври, към нея се добавя обеленото и нарязано на кубчета авокадо (1 бр). Супата се оставя за още няколко минути да поври, след което се премества от котлона и се оставя леко да се охлади. Внимателно и при непрекъснато бъркане към нея се добавя течната готварска сметана (150 мл.). Супата се пасира с помощта на блендер и се сервира гореща, като по желание се поръсва с настърган кашкавал, крутони и пресен магданоз.