Зеленчуков киш с гъби
Продукти:
190 гр брашно
щипка сол
125 гр масло
3-4 с л студена вода
400 гр гъби-аз използвах кладница
2 с л зехтин
1 с л масло
1 скилидка чесън,намачкана
1 с л лимонов сок
2 с л накълцан магданоз
2 яйца
200 мл готварска сметана
100 мл прясно мляко
65 гр настърган Пармезан
сол и черен пипер
Брашното и маслото се стриват на трохи.Добавят се солта и вода,да се получи тесто.
Тази процедура може да се изпълни в робота.Тестото се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за половин час.
Гъбите се измиват и се нарязват на ситно.
В тиган се загряват зехтина и маслото и се запържват гъбите за 3-4 минути.
Добавя се чесъна,подправят се със сол и черен пипер и се задушават ,докато изври течността и останат само на мазнина.
Отстраняват се от котлона и се подправят с магданоза и лимоновия сок.
Тестото се разточва на кръг и се разстила в тавичка за пай,като се прави и борд отстрани.
В него се изсипват гъбите .
Яйцата се разбиват с вилица или телена бъркалка заедно със сметаната и прясното мляко.
Изливат се върху гъбите.Отгоре се наръсва настъргания Пармезан.
Пече се на умерена фурна