Лазаня с морски дарове
Продукти:
250 г кори за лазаня
250 г скариди
250 г калмари
2 скилидки чесън
2 с.л. праз
100 мл. сметана
2 жълтъка
1/2 кг спанак
2 с.л. лимонов сок
За сос бешамел:
1 с.л. брашно
1 с.л. зехтин
100 мл. мляко
1 с.л. пармезан
Време за приготвяне:
45 минути
Как да я приготвим
Лазанята (250 г) се пуска във вряща вода за 3-4 минути за да поомекне. Листата се пускат на проции за да не залепнат.
Морските дарове за запържват малко зехтин. Добавя се и счукан на ситно чесън (2 скилидки) и нарязан праз (2 с.л.). След около 3-4 минути се добавя сметаната (100 мл.) и жълтъците (2 бр). Бърка се 1-2 минути до лекото сгъстяване на соса.
Спанакът (1/2 кг) се попарва за няколко минути в подсолена вода и малко лимонов сок (2 с.л.).
Приготвя се сос бешамел, като се запържва брашното (1 с.л.) в зехтин (1 с.л.). След това се добавя млякото (100 мл.), на тънка струя, при непрекъснато бъркане. Накрая се добавя малко пармезан (1 с.л.).
В тава се нареждат пластовете лазаня, като между всеки два ката се редува плънка от морски дарове и спанак. Накрая за завършва със сос бешамел и се пече 20-30 минути, докато заливката получи хубав златист цвят.