Лесни пролетни сарми
600 г смляно месо, 2-3 стръка пресен лук, 1 кафена чашка ориз, 5-6 лъжици мазнина, 1 яйце, черен пипер, млади листа от липа (хрян, лоза); за соса - 1 кофичка сметана, 2 яйца, 1 лъжица препечено брашно, сол.
Задушете ситно нарязания лук в мазнината и 2 лъжици вода. Като остане само на мазнина, прибавете месото и ориза (предварително сварен с 1 кафена чашка вода), черен пипер и разбитото яйце. Разбъркайте добре и завийте сарми. Ако правите сармите с липови листа (не се попарват), съединявайте ги два по два; с листа от хрян - изрежете дебелата част от листата и ги попарете; с лозови листа - бланширайте ги, а в каймата прибавете 1 връзка ситно нарязан копър. Наредете сармите в тенджера, притиснете с чиния, залейте с топла вода и варете на тих огън. Разбийте яйцата, прибавете брашното и варете на водна баня. Като се посгъсти, сложете сметаната и свалете от огъня. Поднесете соса в сосиера.