Лодки от патладжани
Необходими продукти
6 бр. неголеми патладжани или тиквички
2 бр. домати
1/2 глава чесън
кашкавал или сирене
200 г гъби
1 глава лук
майонеза
копър, сол
олио за пържене
Начин на приготвяне
Патладжаните се разрязват по дължина на две. Посоляват се и след около 30 минути се измиват. Издълбават се с лъжичка, за да се получат лодки. Издълбаното се нарязва на ситно, запържва се в олио и се посолява. Отделно се запържват нарязания на полумесеци лук и нарязаните на кръгчета гъби. Посоляват се. Доматите се изчистват от семето и се нарязват на кубчета. Чесънът се пасира и се смесва с доматите. Кашкавалът се настъргва.
Лодките се пълнят на пластове с продуктите - запържена вътрешност на патладжаните, домати с чесън, гъби с лук, майонеза, кашкавал. Пекат се в предварително загрята фурна за около 20 минути на умерен огън. Изключва се фурната и се оставят да се дозадушат. При сервиране се поръсват със ситно нарязан копър.
По същият начин може да се направят и лодки от тиквички.