Мусака с патладжани
Продукти
1.5 кг патладжан
500 г домати консерва
1 глава лук
6 скилидки чесън
клонче босилек
100 г кашкавал
3 бр. сварени яйца
1/3 ч.ч. зехтин
2 с.л. галета за поръсване
сол
смлян пипер по желание
1 връзка копър
Начин на приготвяне
Патладжаните се обелват, нарязват се на дебели филии (1 см) по дължина и се слагат в солена вода за 20 минути. Изплакват се от солената вода и се подсушават, объркват се с малко олио, пекат се на скара или на тиган. Слагаме в тенджера зехтина и запържваме леко нарязания лук и чесън, прибавяме черен пипер, сол, доматите и прибавяме пресен или сух босилек по желание, оставя ме да ври докато соса остане на олио. В тенджера от йенско стъкло или тавичка на дъното слагаме малко от доматения сос, върху него редим ред патладжан, доматен сос, галета, настърган кашкавал и копър. Втория ред редим патладжан, сос домати, настърган кашкавал, копър и нарязаните на кръгчета сварени яйца. Третия ред патладжан, доматен сос, галета и настърган кашкава. Ястието се пече във фурна докато се изпари течността и остане на олио.