Патладжани с пармезан
1 кг патладжани
800 гр домати
100 грама настърган пармезан
200 грама моцарела
няколко листа от босилек
2 супени лъжици зехтин
Сол и пипер на вкус
масло за пържене
Начин на приготвяне
Измийте патладжаните, обелете ги и ги нарежете надлъжно, поръсете със сол и ги оставете за половин час. След това ги изплакнете, подсушете и ги запържете за кратко в сгорещеното масло. Оставете ги да се отцедят върху хартия.
Обелете доматите , нарежете ги на кубчета и запържете в маслото, поръсете с босилек , сол и черен пипер, разбъркайте се и гответе 20 минути.
В огнеупорна тавичка покрийте дъното със доматен сос и започнете да подреждате слой от патладжани. След това поръсете с пармезан, наредете и парчета моцарела , поръсете отгоре с черпак сос от домати и продължете по същият начин. Отгоре обилно поръсете с пармезан. Пече се 40 минути на 180 °. Поднася се топло.