Пилешко с чушки и ядки
500 г пилешко месо, 2 глави лук, 100 г орехи, 100 г фъстъци, 300 г червени пиперки, 2-3 люти чушки на вкус, 200 г лютеница(или доматено пюре), 30 г сусам, 3 супени лъжици какао, 3 супени лъжици захар, вегета, олио, сол на вкус, 50 г галета.
Пилето се вари заедно със сол и половин глава ситно нарязан лук. Бульонът се отделя. Останалият лук се нарязва на ситно и се пържи заедно с предварително смлените ядки. Прибавя се лютеницата и се оставя малко да ври на бавен огън. Добавя се 0,5 л бульон заедно с предварително смлените (или счукани в хаванче) и попарени чушки. Подправя се със сол, захар, вегета и какао. Ястието се вари още 10-15 минути и се прибавя галетата. След още 5-10 минути е готово и тогава се слага раздробеното на късчета пилешко месо. Подходяща гарнитура е вареният ориз.