Имамбаялдъ
4 средни патладжана
4 средни глави лук
4 скилидки чесън
6 средно големи, узрели, обелени домата
100 мл зехтин
5-6 с.л. нарязан магданоз
3 с.л. захар
5 с.л. пресен лимонов сок
сол
пипер
зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне
В голяма тенджера с вряща вода, бланширайте патладжаните за 7-8 минути, след което ги отцедете и подсушете.
Леко запържете лука със зехтин , добавете счукания чесън, обелените домати нарязани на кубчета.
Всичко задушете за 10 минути, а накрая изсипете нарязания магданоз.
Срежете патладжаните на половина и извадете от тях малко от вътрешността.
Нарежете вътрешността смесете я със зеленчуците, подправете на вкус с лимонов сок и подправки.
Половинките патладжан напълнете с плънка, полейте с останалия зехтин и поставете във фурната.
Печете 45 минути при температура 180 C°.