Седнали картофи
картофи - около 1 кг едри, олио - 1 ч.ч., масло - 1 с.л., лук - 2 глави кромид, кайма - 250 г телешка или агнешка, доматено пюре - 1 ч.л., черен пипер, червен пипер, сол, яйца - 1 брой, магданоз - 1 връзка, бульон - 1 и 1/2 ч.ч. или вода, домати - 2 - 3 броя
Обелете картофите , измийте ги и ги разполовете. Изрежете леко заоблената част от долната страна, за да могат да стоя прави.
С помощта на лъжичка издълбайте каротфите. Загрейте малко мазнина и запържете картофите от двете страни за около 2 минути. Това ги запечатва и те няма да се разпаднат при печене.
Подредете картофите в подмазнена тава. В лъжица масло запържете скълцания лук и добавете каймата. Бъркайте и запържете за около 4 минути. Сипете доматеното пюре, разбъркайте добре и отнемете от котлона. Овкусете със сол, черен и червен пипер, яйцето и нарязани на ситно домати. Отново объркайте и напълнете хубаво картофите.
Върху всеки картоф сложете по резен домат. В тавата долейте топлия бульон или вода. кръгчета домати. Изсипваме в края на тавата бульон или вода. Сложете пълнените картофи по турски да се пекат за около 30 минути в умерено загряна фурна.