Турска баклава
• готови кори – 500 гр.
• краве масло – 1 1/ 2 пак. (190 гр.)
• олио – 2 – 3 с.л.
• орехови ядки – 200 гр.(счукани)
• галета ( по – едра) – 1 ч.ч.
за сиропа :
• захар – 1/ 2 кг.
• вода – 450 – 500 мл.
• лимон ( обелен) – 1/ 2 бр. малък
• ванилия – 1 – 2 бр.
В чиста и суха тава нареждаме ред кори, поръсени с орехи и галета,пак ред кори поръсени с орехи и галета и т.н., като най – отгоре покриваме само с ред кори. След това много внимателни нарязваме на малки правоъгълничета или ромбоидчета.
Загряваме маслото докато заври и равномерно поливаме с него баклавата . Печем на слаба фурна до златисто кафяв цвят, след което я оставяме да изстине.
Приготвяме сиропа от посочените продукти, след като е врял 8 – 10 минути. Поливаме баклавата на няколко пъти, като през това време сиропа ври на слаб огън. Накрая оставяме малко сироп, който сгъстяваме допълнително и с него поливаме за да се получи гланц.
Забележка : Ако имаме възможност, можем да заменим орехите и галетата със счукан ( или едро смлян) шам фъстък. Ако разполагаме с фини, тънки кори можем да навием по два броя кори със плънка на тънко руло, не по – широко от 2 см., които нарязваме на дължина от 3 до 4 см..