Пиле в сладко-кисел сос по китайски
за пилето:
500 г пилешко месо
150 г ананас
1/2 ч. л. натриев глутамат
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене
сусам за поръсване
за панировката:
170 г брашно
50 г царевично нишесте
15 г бакпулвер
35 мл олио
250 мл вода
за сладко-киселият сос:
200 г захар
200 мл ябълков оцет
80 г кетчуп
60 г доматено пюре
15 г царевично нишесте
1. Оцет се кипва със захарта и се прибавят кетчупа и доматеното пюре. Вари се 15 минути. Накрая се слага нишестето, разтворено в малко вода.
2. Пилешкото месо се нарязва на кубчета и се овкусява със сол, черен пипер и натревият глутамат. Оставя се да престои няколко минути, покрито с фолио.
3. Продуктите за панировката се смесват и се разбиват добре с бъркалка.
4. Месото се овалва в панировката и се пържи на средна температура в сгорещено олио. След това се отцежда върху хартия.
5. В сгорещен уок се сипва от сладко-киселият сос и част от нарязаният на кубчета ананас. Разбърква се бързо.
6. Слага се малко от изпърженото пилешко, разбърква се и след 2–3 минути се сваля от огъня. Така се приготвя и другата порция. Ястието се сервира поръсено със сусам.