Телешко по китайски
300 г телешки шол
100 г фиде от тайландски ароматен ориз
2 с. л. сос от стриди
2 с. л. соев сос
щипка натриев глутаминат
1/2 ч. л. сух джинджифил
4 стръка зелен лук
1 морков
100 г соеви кълнове
1 червена чушка
100 г китайски гъби
1 стрък праз лук
или замразена "Китайска смес"
За маринатата
1 белтък
1 с. л. нишесте
1 с. л. соев сос
• Белтъкът се разбива и се прибавят нишестето и соевият сос.
• Месото се нарязва на ивички (тип жулиен).
• Залива се с приготвената марината, разбърква се добре и се оставя да отлежи 2 часа (най-добре от предната вечер)
• В нагорещен уок (дълбок тиган) се поставя част от месото.
• Пържи се 3-4 минути на силен огън.
• Изважда се от уока и се оставя настрани.
• Фидето се накисва в топла вода за 3-4 минути, след което се изважда и отцежда.
• Слага се в сгорещеното олио и се прибавят зеленият лук, моркова, гъбите, соевите кълнове, които са нарязвани на ивички.
• След 2-4 минути се добавя месото.
• Прибавят се сосът от стриди, соевият сос, натриевият глутаминат и сухият джинджифил.
• Телешкото по китайски се разбърква и се оставя за 2 минути.