Палачинка в гювече
Продукти:
за 4 порции
За палачинките:
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 щип. сол
5 листенца мента
За пълнежа:
200 г пилешко месо
100 г гъби
1 глава лук
100 г кашкавал
сол
черен пипер
1 с.л. масло
Време за приготвяне:
45 минути
Рецепта за Палачинка в гювече:
Продуктите за палачинките се разбиват в блендера до еднородна смес. Самите палачинки се пържат по обичайния нечин - намазва се горещият тиган с малко масълце, излива се част от течното тесто, което трябва да бъде все пак относително по-гъсто. Щом се стегне отдолу, палачинката се обръща от другата страна и се допича.
Пълнежът се състои от задушени парченца пилешко месо (200 г), гъби (100 г) и нарязан лук (1 глава), сол, черен пипер. Към всичко това се добавя настърган кашкавал (100 г) и се разбърква.
Гювечето се намазва обилно с меко масло, така че да побелее. Готовата палачинка се разполага в него, като се внимава как ще се накъдрят краищата й. В образувалата се дупка се изсипва от пълнежа. Върху него се чуква едно яйце.
Гювечето се слага във фурна и се пече до готовност - яйцето трябва да побелее и краищата на палачинката да станат златисти. Изважда се от фурната и като поизстине малко, палачинката се изтегля от него и се слага в порционна чиния.