Палачинкова торта с шоколадов крем и банани
Продукти:
за порции
За палачинките:
1/2 л. прясно мляко
250 г брашно
3 яйца
1 щип. сол
25 г масло
За крема:
200 мл. прясно мляко
150 г пудра захар
100 г сухо мляко
100 г масло
4 с.л. какао
1 опак. ванилия
За глазура и декорация:
200 г шоколадова глазура
1 коктейлна черешка
4 банана
Време за приготвяне:
80 минути
Рецепта за Палачинкова торта с шоколадов крем и банани:
Брашното (250 г), яйцата (3 бр), прясното мляко (1/2 л.), солта (1 щип.) и разтопеното масло (25 г) се изсипват в дълбока купа и се разбиват до получаването на палачинково тесто, малко по-рядко от боза. Тестото се оставя за половин час на стайна температура. Палачинките се пекат в подходящ тиган, като от полученото тесто трябва да се получат 11-12 палачинки. Приготвя се кремът. За целта прясното мляко (200 мл.) се изсипва в малка тенджерка и заедно с пудрата захар (150 г) и ванилията (1 опак.) се загрява на котлона. Прибавят се сухото мляко (100 г), маслото (100 г) и какаото (4 с.л.), и сместа се бърка до разтварянето на продуктите и сгъстяването на крема. Палачинките се подреждат една върху друга в подходяща чиния, като между тях се намазва от шоколадовия крем и се подреждат тънки колелца банан (4 бр). Това се повтаря до изчерпване на продуктите, като тортата завършва с палачинка. Шоколадовата глазура (готов продукт) (200 г) се разтваря на водна баня според указанията на опаковката. С нея внимателно се полива палачинковата торта и се оставя в хладилника да престои най-малко половин час, докато глазурата стегне. Накрая се декорира с коктейлна черешка по желание.