Сладка палачинкова торта с пресни ягоди
Продукти:
за 12 порции
За палачинките:
1/2 л. прясно мляко
250 г брашно
3 яйца
1 с.л. масло
1 щип. сол
За крема:
300 мл. прясно мляко
300 мл. сметана
3 жълтъка
100 г пудра захар
1 с.л. ром
2 с.л. нишесте
1/2 опак. желатин
За декорация::
1/2 кг ягоди
1 опак. желатин
125 мл. вода
1 ч.л. пудра захар
Време за приготвяне:
60 минути
Рецепта за Сладка палачинкова торта с пресни ягоди:
От прясното мляко (1/2 л.), яйцата (3 бр), брашното (250 г), солта (1 щип.) и разтопеното масло (1 с.л.) се приготвя гладка палачинкова смес, като всички продукти се разбиват много добре с помощта на миксер или пасатор. От тестото се изпичат палачинки. От това количество би трябвало да се получат около 10-12 броя. Приготвя се кремът за тортата. За целта желатинът (1/2 опак.) се разтваря в малко хладка вода и се оставя настрани. Жълтъците (3 бр) и пудрата захар (100 г) се смесват в тенджерка и на слаб огън се разбиват, докато сместа побелее. Добавя се нишестето (2 с.л.), разбърква се и на тънка струйка се прибавя и прясното мляко (300 мл.). Сместа се бърка непрекъснато, докато кремът започне да се отделя от стените на съда. След това се премества от котлона, добавят се ромът (1 с.л.) и желатинът и се разбърква динамично, докато желатинът се разтвори. Кремът се оставя да се охлади и към него се добавя разбитата на сняг течна сладкарска сметана (300 мл.). Полученият крем се разбърква много добре. В голяма тортена чиния се редуват палачинки, крем и резени ягоди. Започва се с палачинка и се завършва с крем. Тортата се украсява с резени ягоди, предварително потопени в желатин (1 опак.), разтворен в хладка вода (125 мл.). С остатъка от желатиновия разтвор се полива тортата и се поставя в хладилника да стегне за няколко часа.