Солена палачинкова торта
Продукти:
за порции
За палачинките:
250 г брашно
1/2 л. прясно мляко
3 яйца
1 щип. сол
25 г масло
За плънката:
200 г майонеза
3 кренвирша
200 г лютеница
200 г кисели краставички
200 г кашкавал
За декорация:
10 маслини
1/2 краставица
Време за приготвяне:
80 минути
Рецепта за Солена палачинкова торта:
Брашното (250 г), яйцата (3 бр), прясното мляко (1/2 л.), солта (1 щип.) и разтопеното масло (25 г) се изсипват в дълбока купа и се разбиват до получаването на палачинково тесто, малко по-рядко от боза. Тестото се оставя за половин час на стайна температура. През това време кренвиршите (3 бр) се обелват и настъргват на едрото ренде, кашкавалът (200 г) се рендосва по същия начин, а киселите краставички (200 г)се отцеждат много добре и също се настъргват. Палачинките се пекат в подходящ тиган, като от полученото тесто трябва да се получат 11-12 палачинки. В плато или голяма чиния се подреждат палачинките, като между всяка се редуват различните продукти - майонеза (200 г), лютеница (200 г), настъргани кисели краставички и настъргани кренвирши. Тортата се завършва с палачинка, намазана отгоре и встрани с майонеза. Поръсва се обилно с настъргания кашкавал и се декорира с маслини (10 бр) и тънки ивици краставица (1/2 бр).