Солена палачинкова торта с пастет и гъби
Продукти:
за порции
За палачинките:
1/2 л. прясно мляко
3 яйца
250 г брашно
1 щип. сол
2 с.л. масло
За плънката:
400 г пастет
300 г мариновани гъби
200 г лютеница
200 г кашкавал
4 маслини
Време за приготвяне:
60 минути
Рецепта за Солена палачинкова торта с пастет и гъби:
Брашното (250 г), яйцата (3 бр), прясното мляко (1/2 л.), солта (1 щип.) и разтопеното масло (2 с.л.) се изсипват в дълбока купа и се разбиват до получаването на палачинково тесто, малко по-рядко от боза. От него в подходящ тиган се изпичат палачинки, като от полученото тесто трябва да се получат 11-12 палачинки. В плато или голяма чиния се подреждат палачинките, като между всяка се редуват различните продукти - пастет (400 г), тънки резени мариновани гъби (300 г) и лютеница (200 г). Тортата се завършва с палачинка, намазана отгоре и встрани с пастет. Поръсва се обилно с настърган кашкавал (200 г) и се декорира с маслини, пресен лук, пастет и гъби. Сервира се охладена.