Патладжани с телешко
6 патладжана
400 г телешко месо
1/3 ч. ч. ориз
2 с. л. олио
2 глави лук
2 домата
сокът на един лимон
1/2 ч. л. сол
1 връзка магданоз
1/2 ч. л. черен пипер
1 и 1/2 ч. ч. вода
Приготвяне:
• Патладжаните се нарязват на дълги ивички с дебелина около 1,5 см.
• Лукът се изчиства, нарязва и изпържва до омекване.
• Към него се добавя измитият ориз, налива се чаша вода, закрива се с капак и се задушава на среден огън около 10 минути.
• За това време оризът трябва да омекне.
• После идва ред на месото.
• То трябва да се смели, да се добави към ориза, да се подправи със солта, пипера и да се смеси.
• Доматите се обелват, нарязват на кубчета и прибавят към месото с ориза.
• Отгоре се посипва с нарязан на ситно магданоз.
• Всичко се размесва внимателно около 5 минути.
• Така подготвената смес се разпределя върху патладжаните, след това се слага в тава, залива се с около 1,5 чаши вода, прибавя се сокът от един лимон.
• Готви се в предварително загрята фурна до готовност около 30-40 минути.