Тархана по турски
300 г кромид лук
100 г подкваса
1 кг узрели червени домати
250 г червени чушки
250 г кисело мляко
2 кг брашно
1 ч. ч. вода
• Подквасата се разтваря в малко вода.
• Доматите се обелват.
• Червените чушки се нарязват на тънко, а кромидът се наситнява.
• Смесват се киселото мляко, доматите, подквасата, чушките и лукът до тогава докогато се превърнат в гъста каша.
• В тази смес по малко се добавя брашното и се меси, докато стане хомогенно.
• Тестото се слага върху поднос или чиния и се покрива с кърпа, за да втаса.
• Държи се на топло около 1 час, а ако е на хладно – около 5-6 часа.
• След като се надигне, тестото се замесва хубаво.
• После отново се слага в чиния и му се дава още време да престои.
• Процедурата се повтаря няколко пъти.
• Когато тарханата е готова, от нея се отчупват малки късчета, които се слагат на кърпа и се оставят да изсъхнат на слънце дотогава, докато станат трошливи.
• Тарханата се пресява през сито и се слага в сухи буркани с добре затворено капаче.
• Готова е за употреба.