Рецепти за Великденски ястия

вход през zajenata.bg
167512
Великденски кифлички

Великденски кифлички

За закваската:
1 ч.л. захар
42 г пакетче мая
100 г брашно
200 мл хладко прясно мляко
За тестото:
350 г пресято бяло брашно
щипка сол
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
настъргана кора на 1 портокал или лимон
50 г масло
50 г пудра захар
200 г микс захаросани сушени плодове - кайсии, стафиди и др.
1 бр. яйце
За кръстчетата:
2 с.л. брашно
2 с.л. студена вода
За глазурата:
кората на 1 портокал
50 г захар

За закваската се смесват брашното, захарта, маята и млякото и се разбъркват да се получи гъста каша. Покрива се с кърпа и се оставя за около 30 минути да втаса и да шупне.
Брашното за тестото се пресява заедно с канелата, смляното индийско орехче и щипка сол и се поставя в голяма купа. Добавят се настърганата кора от лимон или портокал, ситно нарязаните сушени плодове и захарта. В средата на брашното се прави кладенче и в него се изсипва шупналата смес с маята. Замесва се меко тесто, като се добавя постепенно разтопеното масло, и се омесва добре. Тестото се разделя на 9 равни части, които се оформят на топки. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за около час, докато удвоят обема си.
Брашното и водата за кръстчетата се смесват и от полученото тесто се оформят тънки шнурчета, с които се правят кръстове върху питките.
Питките се изпичат в предварително загрята на 200 С фурна за около 20-25 минути, докато бухнат и станат препечени до златисто.
За глазурата се нарязва портокаловата кора на много ситно, може и да се настърже, и се изварява в 2 води. От така изварената кора, 3 с.л. вода и 50 г захар се сварява захарен сироп и с него се намазват кифличките. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
12
13 14 15
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft