Великденско гнездо
За тестото:
5 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
настъргана кора от 1 бр. лимон
1 ч.ч. смлени лешници
1-2 с.л. нишесте
100 г млечен шоколад
За намазване:
1/3 ч.ч. конфитюр от кайсии
2 ч.л. захар
За глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
2 с.л. ром
2-3 ч.л. белтък
червена, жълта и зелена боя за хранителни продукти
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се канелата, настърганата лимонена кора и разбитите на сняг белтъци. Лешниците, нишестето и шоколадът (едро настърган) се размесват и се добавят към крема. Получената смес се изсипва в намазана с масло и посипана с брашно форма за кекс, с дупка по средата. Пече се в умерена фурна около 45 минути. Изважда се и се оставя да изстине. Конфитюрът се затопля със захарта и се прекарва през цедка. С него от всички страни се намазва изстиналият сладкиш. За да се приготви глазурата се смесват 2/3 от пресятата пудра захар с горещия ром. С нея се посипва отвсякъде сладкиша. Оставя се да изсъхне. Останалата пресята пудра захар се разбива с белтъка, разделя се на 3 части и се украсява с боите. С различните цветове и с помощта на фунийка от пергамент или пош се декорира сладкишът.