Великденска баница
2 шепи (800 г) коприва
1 ч.ч. (200 г) ориз
1 ч.ч. (200 г) извара
250 г масло
4 бр. яйца
1 и 1/2 ч.ч. (300 г) брашно
сол
От брашното, малко сол и вода се замесва банично тесто. В съд с 3 ч.ч. вряща вода се слага оризът и се вари до поемането на водата, без да се допуска да се разварява. Към него, докато е още топъл, се прибавят почистената и измита в няколко води коприва, яйцата, изварата, половината масло и сол на вкус. Сместа се разбърква. От тестото се разточват 2 листа. Първият лист, който се слага в обилно намазаната с масло тава, трябва да е по-голям от дъното й. Върху него се разстила оризовата смес и като се загъне с краищата му, се покрива с втория лист. Баницата се поръсва обилно с масло и се пече в електрическа фурна, на която е включен само долният нагревател. След като се опече от едната страна, се обръща в друга тава, също намазана обилно с масло, за да се опече и от другата страна. След изваждането й от фурната баницата се завива добре с кърпа за да се задуши.