Рецепти за Великденски ястия

вход през zajenata.bg
167481

Козунаци на плитка

8 бр. яйца
400 г захар
300 г масло
40 г мая
1 л прясно мляко
брашно
1 ч.л. (5 г) сол
1 бр. лимон
200 г стафиди
ядки

В голям съд се раздробява на ситни парченца маята и се залива с около половината хладко прясно мляко, замесва се с брашно, колкото поеме, отгоре се посипва с брашно и се покрива с памучна кърпа. Маята се оставя да втаса в топла стая. 7 яйца се разбиват до пухкавост и към тях се прибавя захарта, разтворена в останалото хладко мляко, посипва се със солта и настърганата лимонова кора. След това се сипва втасалата, мая и се посипва останалото до 1 кг брашно. Омесва се меко тесто, като при месенето постепенно се добавят 250 г разтопено масло, овлажнените стафиди със сока от лимона (или 2 с.л. (20 мл) ром). Когато започнат да се образуват мехури, тестото се завива с памучна кърпа и се оставя да втасва в затоплена стая. Ще е готово за размесване, когато при натискане с пръст, вдлъбнатината бързо се запълва. Голямото размесване се прави с намазани с масло ръце и върху намаслена маса. Меси се много, удря се в масата и пак се меси. Добре омесеното тесто се разкъсва на 6 равни части, които се оформят на рула и се сплитат на плитки по три. Плетениците се слагат в намазнени тави и се остават отново да втасват. Когато са готови за печене, се намазват с леко разбито яйце, поръсват се със захар на пясък и се набождат с бадемови или орехови ядки. Пекат се в умерена фурна до червенокафяво.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft