Козунаци на плитка
8 бр. яйца
400 г захар
300 г масло
40 г мая
1 л прясно мляко
брашно
1 ч.л. (5 г) сол
1 бр. лимон
200 г стафиди
ядки
В голям съд се раздробява на ситни парченца маята и се залива с около половината хладко прясно мляко, замесва се с брашно, колкото поеме, отгоре се посипва с брашно и се покрива с памучна кърпа. Маята се оставя да втаса в топла стая. 7 яйца се разбиват до пухкавост и към тях се прибавя захарта, разтворена в останалото хладко мляко, посипва се със солта и настърганата лимонова кора. След това се сипва втасалата, мая и се посипва останалото до 1 кг брашно. Омесва се меко тесто, като при месенето постепенно се добавят 250 г разтопено масло, овлажнените стафиди със сока от лимона (или 2 с.л. (20 мл) ром). Когато започнат да се образуват мехури, тестото се завива с памучна кърпа и се оставя да втасва в затоплена стая. Ще е готово за размесване, когато при натискане с пръст, вдлъбнатината бързо се запълва. Голямото размесване се прави с намазани с масло ръце и върху намаслена маса. Меси се много, удря се в масата и пак се меси. Добре омесеното тесто се разкъсва на 6 равни части, които се оформят на рула и се сплитат на плитки по три. Плетениците се слагат в намазнени тави и се остават отново да втасват. Когато са готови за печене, се намазват с леко разбито яйце, поръсват се със захар на пясък и се набождат с бадемови или орехови ядки. Пекат се в умерена фурна до червенокафяво.