Великденска салата със зеленчуци
5 бр. репички
2 къдрави зелени салати
1 глава лилав лук
200 г синьо сирене или обикновено сирене
3 бр. домати
2 бр. краставици
3 бр. сварени яйца
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
сок от 1/2 лимон
3 стръка магданоз
Репичките се измиват много добре, срязват се на 4, с къдраво ножче и се слагат в дълбока пластмасова купа. Салатите се накъсват на листа. Листата се измиват всяко по отделно на течаща вода. Накъсват се на късчета и така се слагат при репичките. Главата лилав лук се обелва, измива и нарязва на филийки. Доматите се измиват, махат се капаците им и се нарязват на ладии. Краставиците се обелват, измиват и нарязват на кръгчета с къдраво ножче. Лукът, доматите и краставицата се слагат в общата купа. Синьото сирене се нарязва на кубчета и се прибавя към останалите продукти. В купичка се слага сол, зехтин и лимонов сок. Разбиват се. С този сос се полива салатата. Яйцата се обелват и нарязват на кубчета. Магданоза се измива и нарязва на ситно. Накрая в купата се слагат яйцата и магданозът. Продуктите се объркват. Салатата се слага в хладилник да се овкуси и охлади.