Празнично меню за Великден

вход през zajenata.bg
134973

Руло от агнешко месо

Необходими продукти: агнешко бутче, около 3 килограма, 300 грама моркови, 2 стъбла от целина, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 50 грама горчица, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 супена лъжица масло, 30 милилитра зехтин, 200 милилитра червено сухо вино, щипка розмарин, черен пипер, сол. Освен това – 200 грама кафяв ориз, 1 тиквичка, 1 патладжан, 2 чушки, 10 чери доматчета, 5 милилитра зехтин, копър на вкус.

С остър нож месото се обезкостява. Премахват се ципите и мазнината. Месото се измива със студена вода, подсушава се с кърпа и се слага върху маса, като леко се начуква, за да стане плоско.

Костите се начупват и се запичат на тиган заедно с изрязаната мазнина. В зехтина се запържват половината моркови, едното стъбло от целина, нарязано на ситно, и главата лук, нарязана на ситно.

Костите и зеленчуците се слагат в тенджера, добавя се половината вино, задушава се и се добавят 700 милилитра вода. Варете на слаб огън час и половина под капак. Трябва да остане около половин литър бульон.

Останалите моркови и целина се нарязват на ситно и се разпределят върху месото. Правят се малки разрези и в тях се слагат парченца от скилидките чесън. Разпределят се и задушените зеленчуци върху месото.

Месото се поръсва с подправките и с горчицата. Месото се навива на стегнато руло. Връзва се с конец, за да не се развие, докато се пържи. Запържва се по около четири минути от всяка страна в дълбок тиган със силно загрята мазнина. Поръсва се със сол и черен пипер. Залива се с останалото вино, докато все още е в тигана.

Премества се в тава, добавят се около двеста милилитра от бульона, покрива се с фолио и се пече на 200 градуса половин час.

В остатъка от бульона се добавя малко розмарин, доматеното пюре, запържено в зехтин, и се вари, докато се сгъсти. Прецежда се, добавя се маслото. Кипва се и веднага се маха от котлона.

Оризът се сварява, доматчетата се попарват с вряла вода и се обелват, тиквичката, чушките и патладжанът се нарязват на кубчета и се запържват до златисто.

Рулото се вади от тавата, маха се конецът, рулото се нарязва на парчета и се сервира с ориза, зеленчуците и чери доматчетата. Всичко се полива със соса.

Към рулото върви Великденска салата – приготвя се от зелена салата, зелен лук, репички, нарязани сварени яйца. Овкусява се със зехтин и лимон.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14
15
Великден
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft