Великденска погача
3 яйца
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1/2 кубче мая
100 мл олио
брашно колкото поеме
сусам и маково семе за поръсване
отделяме 1 жълтък за намазване на питката.
Начин на приготвяне:
От изброените продукти замесваме тесто без олиото. Накрая сипваме от олиото на плота и месим докато поеме цялата мазнина. Оставяме тестото да втаса на топло.
След като е удвоило обема си го подмесваме и разделяме на две - едната част я правим на топчета долу горе големи колкото яйце.
От втората част отделяме приблизително 1/3 за кокошката, а останалото тесто разстиламе по средата на тавата. Оставяме отново да втаса.
Отделеното тесто за кокошката го подмесваме и оформяме кокошката. Главата и тялото съединяваме с помоща на клечки за зъби. Крилата и опашката оформяме с помощта на ножица, гребена на кокошката също.
Намазваме с жълтък и поръсваме със сусам и маково семе.
Печем на умерена температура до зачервяване.