Великденски щрудел
3 бр. яйца
200 г захар
100 мл олио
100 мл прясно мляко
10 г бакпулвер
10 г амонячна сода
1 капсула ванилия
кората на 1 бр. лимон
около 700 г брашно
З а плънката:
около 1 кг ябълки
200 г нарязани орехови ядки
200 г захар
1 с.л. канела
олио за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
Ябълките се нарязват на кубчета. Яйцата се разбиват до побеляване заедно със захарта. Постепенно се прибавят олиото и прясното мляко. Добавят се амонячната сода, ванилията и лимоновата кора. Бакпулвера се смесва с брашното и постепенно се прибавя към яйчената смес, докато се замеси меко тесто.
Тестото се разделя на осем части и всяка от тях се точи на правоъгълен лист с дебелина 1-2 мм. По средата на всеки лист се слага плънка, приготвена от ябълките, захарта, орехите и канелата. За да стане по-сочно, плънката може да се разпредели върху целия лист.
Листовете се завиват на рула и се поставят в квадратна тава, предварително намаслена, на разстояние едно от друго. Щруделът се пече в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване. Още топъл се поръсва с пудра захар. Като изстине се нарязва на парчета.