Ароматни агнешки ребърца
Необходими продукти :
агнешки ребърца
10-12 лукчета
600-700 гр дребни картофи
3 моркова
5-6 скилидки чесън
1 ч.ч.бяло вино или бира
80 мл олио
3-4 стръка прясна мента (или джоджен)
1 с.л.червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1 с.л. подправка за ребърца
сол на вкус
Ребърцата се овалват добре в сместа от червения пипер,олиото, черния пипер,сол и подправката.
След което се оставят да постоят в хладилника за около час.
През това време се обелват лука,морковите и картофите.Главите лукчета и картофите се оставят цели,а морковите се режат на едри колелца.
В тава се объркват зеленчуците с ребърцата, прибавя се ментата и се налива виното.
По желание,а зависи и от сорта на картофите,може да се налее и 1/2 ч.ч. вода.Ако е необходимо се посолява още малко.
Тавата се покрива с фолио и се слага във фурната да се пече.
След около час и половина фолиото се отстранява и тавата се връща обратно,за да се запече агнешкото до златист загар и да хване хрупкава коричка.